Doe sociaal:
Bioplastic

Friesland krijgt primeur

Combineer rioolwater met industrieel groenteafval en je hebt een productielijn voor bioplastic. De provincie Friesland krijgt de Nederlandse primeur. Na meerdere experimenten die succesvol verliepen heeft de provincie deze week een intentieovereenkomst getekend om de winning van bio-plastic uit rioolwater en afval van tuinbedrijven te stimuleren. Plan is om industrieel afval van tomaten- paprika en aardappeltelers te mengen met regulier afvalwater. Daarmee ontstaat een ideale mix van stoffen voor het winnen van biologische afbreek plastic.

Biologische cirkel

“Het afbreek plastic kun je dan weer mooi gebruiken voor de touwtjes waar bijvoorbeeld de paprika’s aan hangen. Daarmee maak je een prachtige biologische cirkel”, aldus beleidsmedewerker Martijn Iping van de provincie. Juist omdat deze biologische voordelen passen in het idee van de provincie, past dit project uitstekend bij de provincie Friesland. “Wij zetten daarbij in op biomassa als energiebron en drager van de economische activiteit. Als landelijke provincie met veel land- en tuinbouw hebben we daarvoor voldoende grondstoffen”.

Midden- en klein bedrijf

Het is de bedoeling dat uiteindelijk dit project een boost gaat geven aan de economie in Friesland, de midden- en kleinbedrijven hebben wat in te lopen op de rest van Nederland. Een productielijn als deze kan voor een hoop bedrijven net dat zetje zijn wat zij nodig hebben. Het is daarom ook zeer belangrijk dat de provincie Friesland de bedrijven stimuleert en daarmee helpt hun potentie te behalen. Uiteindelijk is de bedoeling dat deze midden- en kleinbedrijven door kunnen groeien naar grote sterke bedrijven die een hoop banen met zich mee moeten brengen.